by Strzalkowo Strzalkowo Brak komentarzy

W związku z występowaniem ognisk ASF u trzody chlewnej na terenie województwa wielkopolskiego oraz mając na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa w zakresie bioasekuracji Wielkopolski Urząd Wojewódzki w Poznaniu przygotował pakiet ważnych informacji.

 

Afrykański Pomór Świń (African Svine Fever – ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.

Okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni). Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.

Mając na uwadze zagrożenie związane z rozwojem tej choroby, w szczególności w województwie wielkopolskim, będącym największym producentem świń w Polsce, istotne jest rozpowszechnianie wiedzy na temat tej choroby i zwiększenie świadomości nie tylko producentów rolnych, ale także całego społeczeństwa. Materiały informacyjne do pobrania poniżej.

Z kolei na stronie internetowej Lasów Państwowych zamieszczony został film instruktażowy ukazujący postępowanie prewencyjne w przypadku ASF: https://www.lasy.gov.pl/pl/wideo/telewizja-lasow-panstwowych/wideo/afrykanski-pomor-swin-bioasekuracja-1

Jednocześnie informujemy, że w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa trwają nabory wniosków dotyczących wsparcia dla producentów świń związanych z ASF.

 

Do pobrania:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *